Historien om Malte

Wärdshuset som blev Restaurang Maltes
Malte Liewen Stierngranat

Historien om Malte

Georg Malte Gustaf August Liewen Stierngranat föddes 1871. Tidigt i livet reste han till Amerika, där han gifte sig rikt och skaffade sin titel som ingenjör. Umgängeskretsen bestod bland annat av generallöjtnant Arthur MacArthur och president Theodore Roosevelt.

Efter flera år i Amerika flyttade han och familjen så småningom tillbaka till Sverige och bosatte sig i Stockholm. Karriären blev framgångsrik och Malte satt bland annat med i den förberedande kommittén för sommarolympiaden.

Hans stora konstintresse förde honom samman med Torben Grut (som ritat Solliden på Öland) och prins Eugene, och det är tack vare Malte som flera skulpturer installerats runt om i landet. Bland annat Carl Eldhs ”Mor” som tidigare fanns i Hembygdsparken, men som blev stulen 2019.

Efter att Malte både skiljt sig och gift om sig flyttade paret till Ängelholm, närmare bestämt Danielslundsgatan 22. Som tidigare beskrivits var han en av initiativtagarna till Hembygdsparkens utformning som grundades år 1935. Han hade nog varit ganska stolt av parkens över 300 000 besökare om året!

Idag ligger Malte begraven i en sarkofag (!) i Aneby i Småland. Här finns även ett museum tillägnat helt åt Maltes extravaganta liv. Vill du läsa mer finns det till och med en bok på hela 218 sidor om honom, så ni förstår att det finns både en och annan historia om denna herre.

Bakgrund

Mitt i hjärtat av Hembygdsparken hittar du Restaurang Maltes, tidigare Wärdshuset. Ja – varför bytte Hembygdsparkens Wärdshus egentligen namn?

När vi tog över restaurangen ville vi inte bara måla ny färg på väggarna, här skulle något nytt skapas! Vi började undersöka Hembygdsparkens historia och kom över om en man som var en fantastisk visionär med stor entreprenörsanda.

Mannen hette Malte Liewen Stierngranat och berättelserna var många. Han var en av dom stora drivkrafterna till att Hembygdsparken grundades och som en hyllning till honom och denna fantastiska park valde vi därför namnet Maltes.

Ängelholms hembygdspark
Stierngranats minnesmärken

Vår ambition

Vi strävar efter att ge dig god mat och bra service,
i hembygdsgårdens härliga miljö.
Personalen på Restaurang Maltes

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss för bordsbokning, speciella önskemål eller om du vill planera ett event.
Eller slå oss en signal på 0431-142 36

Hitta hit

Maltes i Hembygdsparken
Thorslundsgatan 13
262 33 Ängelholm

Restaurang Maltes

0431-142 36

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Öppettider

Fr.o.m 27/11 till 19/12 har vi endast öppet för julbord. Öppnar åter som vanligt efter julhelgerna.


Design och produktion  
Webbkeeper - stick to content, we take care of the rest
© Station 85 i Ängelholm AB